Bengt Johansson 3–18 oktober 2020

Bengt Johansson är målare, tecknare, grafiker och skulptör utbildad vid Valands konsthögskola 1970–1975 och dessförinnan vid Septemberakademin, Gerlesborgskolan 1968–1970. Bengt har bostad och ateljé i Långaveka, Falkenberg.
Hans meritlista är lång och omfattar konstnärlig utsmyckning, bland annat en väggmålning på Mölndals nya sjukhus, glasutsmyckningar och textil på Stadsarkivet i Göteborg och skulpturgruppen Knopp, blomma och blad i marmor på Varbergs sjukhus.
Bengt har också haft en mängd separatutställningar, däribland på Flaménska galleriet 1998, och är representerad på Göteborgs konstmuseum, Hallands konstmuseum, Skövde konstmuseum för att nämna några.
Dessutom har han ett förflutet som skådespelare i Trollhättans Kammarteater.

Den 6 maj i år skriver han på sin facebooksida:
”Är i grund och botten naturalist introvert lyriker som använder mig av färg försynt sparsamt emellanåt slösigt spontant frenetiskt…”

Fred Andersson, fil.dr, docent och ämnesledare i visuella studier vid Åbo Akademi, Finland, har skrivit en inkännande och varm text om Bengt som han sedan barnsben har besökt under somrarna i Halland.
Den börjar så här:
Som ung kritikeradept under tidigt 90-tal hade jag Göteborgs Konstmuseum som ett av mina universitet. I avdelningen där den tidens intendenter hängt göteborgskolorismens efterföljare fanns två målningar av ungefär samma storlek placerade intill varandra. Den ena av Eskil Hansson (f. 1926, elev på Valand) och den andra av Bengt Johansson (f. 1941, även han elev på Valand). Dessa målningar var mycket olika. Båda målarna lärde jag senare känna; Eskil under min tid på Norrköpings Konstmuseum och Bengt under mina sommarbesök i hembygden i Halland…”
Läs hela texten här


Bengt Johanssons hemsida
Recension i Borås Tidning 8 0ktober 2020

Utställningen arrangeras med stöd av