Heike Ahrends 12 februari – 27 februari 2022

Född i Berlin 1969. Utbildad inom konst och modedesign i Tyskland och England. Sedan 2000 boende och verksam på ön Mjörn, Tjörns kommun.

Mina bilder växer fram under lång tid. Detta är SLOW ART och reflektion. Jag lägger på det ena lagret oljefärg efter det andra. Sedan tar jag mig friheten att delvis och målmedvetet förstöra dessa lager. Resultatet blir en attraktiv yta.

Jag målar vattendrag, träd, ängar, floder, sjöar och hav och återigen träd som förbinder himmel och jord.
Bilderna finns nog redan innan de manifesteras av mig med oljefärg på duk. Det är som om de bara ville vara synliga igen genom mig.
Det målar genom mig. Mina bilder berättar ingen historia. De är fulla av oförklarliga detaljer. De förklarar sig själva och speglar en djup känsla av tillhörighet till helheten. Bilderna är en del av livet självt.
Mina bästa bilder är skapade genom lekfull oavsiktlighet. Det är resultatet av år av daglig övning.

Mina verk är skapade i ett försök att visualisera bilder som alla vi bär inom oss. Ett minne från barndomen, från en perfekt dag eller något ofattbart fint som sågs igår. Mina bilder väcker minnet av ett oförglömligt inpräntat ögonblick, ett oförglömligt moment i tiden med det vackraste ljusinfall. Ett tillstånd av lycka. Det finns bilder, som när man ser dem, tror man sig ha varit där, så välbekanta och välkända. När jag kan väcka detta känslomässiga minne hos en betraktare är min bild fullbordad.

Målningens yta är lika individuell som ansiktet av en människa som levt ett långt lycklig liv. Mina motiv är universella, starkt reducerade poetiska moment. Mina bilder minner om ett landskap som befinner sig i gränslandet mellan objektrelaterad stil och abstraherad bilduppbyggnad.

Jag skriver dikter med färg. Målet är att betraktaren inte går vilse, utan istället hittar hem hos sig själv.
oelmalerei.com

Foto: Åsa Dahlgren

Utställningen arrangeras med stöd av