Betina Huber och Lars Henell 2-17 februari 2019

Betina Huber är ursprungligen från Odense i Danmark.
Hon bor sedan åtta år tillbaka på Öland, där hon arbetar som konstnär.
Hennes vision är att skapa läckert konstglas i en härlig fusion mellan konst och design, där inte bara sinnena stimuleras utan också  hjärtat.

Jag sandblästrar fram mitt motiv i ytan av glaset, så jag uppnår en stram kontrast mellan blanka och matta områden, som i samspel med form och färg skapar unika alster.  Ofta med en välkänd form som en vas, en skål eller ett fat – men också som skulpturala former.

Min nya motivvärld är en fusion av natur, biologi och vår historia – och jag närmar mig äntligen en komplexitet i mitt glas, med överlappande motiv, som jag har längtat efter att uttrycka. Detta sätt speglar mera av mig själv som människa och konstnär, än nånting som jag tidigare har skapat.

Att vända ut det som finns längst in är inte lätt. Det är kanske det som är konsten i det hela?

Det som gör oss konstnärer mest sårbara? Att transformera tankar, känslor och idéer till 3D objekt är alltid en stor utmaning.

Jag går ut i naturen – tömmer mitt huvud på tankar och fyller mitt hjärta med intryck. Därute, mitt i allt, är det aldrig tyst. Jag är helt själv, fast aldrig ensam. Kroppen slappnar av, sinnena njuter fullt ut. Doft, ljud och ljus bedövar tankarna. Jag går genom balansens port, därute, långt från allt som distraherar mina tanker och mitt hjärta.

Det är där jag fyller mitt hjärta med ny kraft. Varje gång jag andas, är det som om det var första gången. Former, linjer och skuggor i alla färger uppför en förunderlig balett som bjuder på oförglömliga upplevelser, som alltid förvånar mig. Jag ser aldrig detsamma, känner mig aldrig uttråkad en enda minut. Denna symfoni av mästerverk fyller mig varje gång med ny energi, ny glädje och en ännu större nyfikenhet. Mitt konstglas blir mer och mer ögonblicksbilder av alla dessa intryck som jag har gömt i mitt hjärta.

Det handlar inte bara om form, motiv och färger, utan om samspelet mellan alla element som i naturen ger en balanserad och harmonisk upplevelse.
CV Betina Huber

Lars Henell från Mörbylånga är utbildad vid Konstfack/Gerlesborgs målarskola.

Färgen och de fria formerna dominerar i Henells måleri. Kraftfullt färgsprakande dukar med snabba kalligrafiska penseldrag där det planerade möter slumpen. Möjligheten att lösa färg och formproblem är mer intressanta än motiven. Penseln virvlar till och där sitter en flödig linje. Barometern

Något tvingar mig till staffliet! För mig är bildskapandet som en balansakt.
Sätter jag en färg där måste den balanseras av något annat, yta mot yta, linje mot linje. Kolstreck, linjer eller färgytor från en tidigare misslyckad målning lyser igenom och bidrager till uttrycket. Mitt målande kan liknas som en resa mot ett bestämt mål, men hela tiden ändras slutdestinationen. Jag tycker om att överraska mig själv. Inget blir det som tänkts från början. Den enkla skissen förändras på duken till något annat, målandet sker spontant och nästan kalligrafiskt, med få detaljer. Oftast är känslan då hjärnan och handen samarbetar till ett uttryck det viktigaste. Min uppväxt i storstad har präglat mig, förstår mig inte på landskap trots att jag bor på gränsen till Ölands stora alvar
Jag målar för jag måste!

CV Lars Henell

Utställningen arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar