Lotta Söder Julbordet 18 nov – 3 dec

lotta soderLotta Söder f. 1959, Göteborg. Glas, mosaik och måleri.

Utbildning: HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, Textil konst, Göteborg 1984-88. Div. glasutbildningar i Sverige, och 2001 och 2011 vid Pilchuck Glass School, Seattle, USA. Medlem i Glasakademin som samlar drygt hundra konstnärer i experimentellt och konstnärligt gestaltat glas. Förutom många utställningar och medverkan i bl.a. Konstrundan i Majorna, arbetar Lotta i offentlig miljö. Lotta har gjort ett stort antal utsmyckningar på barnsjukhus, kontor, fängelse, brandstation m.fl.

Livets skörhet och skönheten i det defekta är ett tema jag ofta utforskar. Det är inte den perfekta ytan som är intressant utan den med sprickor. Det som är brutet och skevt men trots det, eller tack vare det, vackert. Ärligt. Levande. Glaset som material passar mina teman.

 Jag gör oftast ett slags ”pussel”, ett collage, lager på lager…Under ytan skymtar andra färger och mönster. Många små bitar bildar en helhet. 

Jag inspireras mycket av kartor, folkkonst från olika kulturer, historiska bilder, texter, gamla katedraler med bara fragment av målningar och mosaiker, rivningstomter…platser som bara ger oss en del av historien, som påminner oss om att vi aldrig ser hela bilden, och att det är bra!

www.glasakademin.se/konstnarer/lotta-soder/