Lotta Söder 10 februari – 25 februari 2024

LOTTA SÖDER f. 1959
bor och verkar i Göteborg. Sedan tidigt 90-tal har hon ställt ut på gallerier och museer i Sverige och runt om i Europa. Hon har också genomfört en rad offentliga uppdrag, bl.a. på Östra Sjukhusets barnklinik, utanför Bohusläns museum, i entrén på Skanskas huvudkontor, på Påvelundskolan och i Gunnareds nya kyrka. Hennes verk finns även representerade i samlingar tillhörande kommuner och landsting, Statens konstråd och Glasmuseet i Växjö.

I den kommande utställningen ”Fragments of Time” utforskar hon gränslandet mellan måleri, glas och mosaik. Hennes verk kretsar kring teman som tidens lager, vårt förhållande till minnen, texter, mönster, symboler och mystik.
– Jag har en fascination för ruiner, historiska platser, arkeologiska utgrävningar och etnografiska museer ligger oftast först på listan när jag reser. Platser där jag kan finna inspiration i verktyg, figurer, spår av skrift och skärvor av glas. Dessa fragment från det förflutna talar om en mänsklig samhörighet som är bortom tid och rum.
Lotta har sin ateljé och verkstad i Sockerbruket i Göteborg, och inför utställningen har hon även samarbetat med glasblåsare i Kosta Boda Glass Factory för att omvandla sina bilder till glaskärl.
– I kärlen bildas en symbios av mönster, texter och symboler från olika tidsepoker och delar av världen, där de smälter samman och förändras när ljuset spelar över dem.
Människans obegripligt stora berättelse är aldrig fullständig och just därför så trösterik och vacker. Allting låter sig inte förklaras, och det är som det ska.

Ett citat som ofta återkommer i Lottas konstnärliga praktik är Leonard Cohens kända fras från låten ”Anthem”: ”there is a crack in everything, that’s how the light gets in.” – Jag söker efter skönheten i det ofullkomliga och det oväntade i mitt arbete. Jag strävar efter att finna den brutna linjen, asymmetrin i det som verkar symmetriskt och det något snedvridna, eftersom det är där som något sant och vackert ofta gömmer sig.
www.lottasoder.se

Utställningen arrangeras med stöd av
Utställningen arrangeras med stöd av