Program för våren 2017


Medlemsvisning.
Onsdagen den 1 mars kl 18.30 visar Pontus Hammarén utställningen ”Konstnärer blir dom som inte kan bli serietecknare!” Detta något provokativa uttalande av Lars Hillersberg är temat för vårens utställning på Borås Konstmuseum med verk av kända svenska och internationella serieskapare samt konst som influerats och inspirerats av serievärlden.

Konstresa till Stockholm 17–19 februari. Dags nu för den efterfrågade konstresan till Stockholm med utvalda pärlor ur huvudstadens kulturutbud. Bussen avgår fredag 17/2 kl 8 från Kvarngatan, baksidan av Flaménska Galleriet. På uppresan tar vi en kaffepaus på Gyllene Uttern och äter lunchbuffé på Scandic Hotel i Södertälje. Därefter far vi direkt till Stockholm och Prins Eugens Waldermarsudde, vackert beläget på Djurgården. Där visas vårens stora utställning med verk av den spanska surrealisten Joan Miró. Efter den guidade visningen finns tid att själv besöka övriga delar av museet eller ta en kopp kaffe i den trivsamma serveringen. Därefter åker vi till Best Western Kom Hotell för incheckning och planering av egna aktiviteter för kvällen.

Vi startar lördagen den 18/2 med frukostbuffé på hotellet. Klockan 10 avgår bussen till Artipelag konsthall med ett fantastiskt läge vid Baggensfjärden på Värmdö. Här pågår utställningen Lars Wallin – Fashion Stories, en större och omarbetad version av den utställning som tidigare visats i Borås och väl värd ett besök även för den som sett Boråsutställningen. Vi får också här en guidad visning och äter sedan sopplunch i Artipelags restaurang. Både själva byggnaden och dess vackra, naturanpassade läge är i sig värt ett besök. Efter återfärd till hotellet är dagen fri för egna upplevelser. Då Fotografiska har mycket generösa öppettider och en utmärkt restaurang som utnämnts till Museum Restaurant of The Year 2016 kan ett tips vara att stanna kvar och äta middag här. Eventuellt kan vi få bussen att senare hämta och köra tillbaka till hotellet.

Söndagen 19 februari inleder vi med frukostbuffé på hotellet och därefter utcheckning. Klockan 9 startar vi för att resa till Älta, 20 minuters färd söder om Stockholm, där keramiker Ann-Sofie Gelfius tar emot oss i sin ateljé och visar sitt arbete och sina alster. Vi får också möjlighet att köpa med oss av hennes vackra keramik. Efter detta besök vänder vi hemåt, gör ett uppehåll på Löfstad slott för lunch och räknar med att vara tillbaka i Borås vid 17-tiden.

Priset för resan är 3.600 kr per person i dubbelrum och då ingår bussresa, angivet program med inträden och guidade visningar samt alla tre luncherna och kaffe på uppvägen. Tillägg för enkelrum är 640 kr för båda nätterna. Priset är baserat på 24 deltagare. Vid annat antal måste priset justeras. Anmälan till agneta_rehder@yahoo.com (tfn 0705 42 69 40) så snart som möjligt och senast den 16 januari 2017.

Konst på Ringhals kärnkraftverk den 6 maj (endagstur). Ringhals kärnkraftverk, som ingår i Vattenfall, äger landets kanske största samling av svensk 80-talskonst. Mellan 1984 och 1990 köptes omkring 350 konstverk i samråd med Statens konstråd. Tavlor, skulpturer och textilkonst lyser sedan dess upp och förskönar entréer, matsalar, lunchrum, konferensrum och grupprum till stor glädje för Ringhals medarbetare och besökare. Våra medlemmar får nu chansen att se denna unika skatt.

Program. Vi startar från Kvarngatan i Borås kl 09.30 och välkomnas med kaffe och smörgås vid ankomsten till Ringhals kl 11.00. Därefter får vi en rundvandring ledd av Ann-Sophie Gustavsson som är konstansvarig på Ringhals. Utflykten avslutas med en måltid på Väröbacka Gästgiveri. Därefter styr vi kosan mot Borås och beräknas vara hemma sen eftermiddag. Pris: 500 kr. Begränsat antal deltagare: 25. Anmälan till agneta_rehder@yahoo.com (tfn 0705 42 69 40) den 1-10 april.


Föredrag av Dan Wolgers – även för ickemedlemmar. Klockan 19 den 30 mars berättar Dan Wolgers och visar bilder. Han är professor i skulptur vid Kungliga Konsthögskolan och en av få svenska konstnärer som ställt ut på Louvren. Han är full av hugskott och humor, prövar och ifrågasätter det mesta och naturligtvis provocerar och chockerar han åskådaren. Ett exempel: när han fick uppdraget att designa omslaget till Gula sidorna i Stockholms telefonkatalog, satte han dit sitt eget telefonnummer i stället för en bild. Välkommen att lyssna på den fortsatta berättelsen. Ta gärna med en gäst. Föredraget är öppet för alla. Fri entré.

Dan Wolgers