2017 års John Hedæusstipendiat

är Ann-Sofie Claesson. Hon får 10.000 kr och pengarna är avsedda till fortsatt utbildning. Stipendiet kan du se om du klickar här! Där kan du även läsa motiveringen.

Ann-Sofie Claesson, född 1992 och uppvuxen i Håcksvik i Svenljunga kommun, började sin konstutbildning med att gå estetprogrammet vid Bäckängsgymnasiet i Borås och fortsatte sedan vid Dômen Konstskola i Göteborg.

För närvarande studerar hon till Master of Fine Arts, vid University of the Arts i Helsingfors efter att ha tagit sin kandidatexamen i fri konst vid  Akademin Valand i Göteborg 2016.

Ann-Sofie arbetar i huvudsak med realistiskt oljemåleri där äldre, svartvita släktfotografier ofta utgör motivförlaga. Hon skapar sina bilder med ett tidskrävande lager på lagermåleri där en mångfald av färger till slut skapar en nedstämd ton i gråskala och sepiabrunt vilket ger känslan av en gången tid fylld av både värme och vemod.

Ann-Sofie har ställt ut på föreningens Höstsalong 2011 har deltagit i en samlingsutställning på Flaménska Galleriet 2013. Sedan dess har hon ställt ut på Galleri Rotor och Galleri Thomassen i Göteborg. Både 2015 och 2016 blev hon antagen Liljevalchs vårsalong.

Vill du besöka hennes webbplats kan du klicka här!

Prismotivering och intervju med pristagaren

Vid en ceremoni i Hedæusrummet på Borås Konstmuseum  21 februari fick Ann-Sofie Claesson ta emot stipendiets 10 000 kronor med följande motivering:

”Ann-Sofie har med talang, konstnärlig skicklighet och förkovran utvecklat sitt konstnärskap på ett mycket personligt och uttrycksfullt sätt. Hon uppfyller väl stipendiets mål och inriktning, att gå till en ung lovande konstnär för fortsatt utbildning inom konstutövningen.”

Ann-Sofie är 24 år och berättar att hon alltid varit intresserad av måleri.

- Det är jätteroligt att ha fått stipendiet, säger hon. Jag blev så överraskad och glad när jag fick mejl om det. Man är så mycket ensam i studio, så det betyder mycket att få bekräftelse på sitt arbete utifrån. Pengarna kommer att gå till bland annat material i utbildningen.

Nu studerar hon på Bildkonstakademien i Helsingfors, dit hon lockades av deras fokus på måleri.

Yvonne GunneriussonFrån utdelningen. Konstföreningens ordförande Lars Andersson och en glad Ann-Sofie


Från ateljén

Pojken vid fönstret